Dillkött 2019

Recept av kocken Jani Unkeri på restaurang Juurella

Dillolja

  • 1 knippe Tamsi dill
  • 2,5 dl rypsolja
  • en nypa salt

 

Mät upp ingredienserna i en mixer. Kör på full effekt cirka en minut, så att oljan blir lite varm. Låt oljan få smak cirka 5 min – 5 h, beroende på hur bråttom du har. Ju längre oljan får smak, desto intensivare blir smaken. Sila oljan genom en gasbinda i en glasflaska.

Beurre Blanc sås

  • 1 finhackad lök
  • 1 dl vitvin
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 st. dillskaft
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 100 g smör

 

Koka först buljong på löken, vitvin, vinäger och dillskaften. Låt buljongen sjuda till cirka hälften av den ursprungliga mängden. Sila bort löken och dillskaften. Tillsätt grädde och mjölk. Låt blandningen koka upp och vispa slutligen i smöret, till exempel med en stavmixer. Kontrollera till sist saltet. Såsen ska vara lite sur av vinägern. Dilloljan och den flottiga oxbringan balanserar upp smaken.

Oxbringa

  • 1,5 kg inhemsk oxbringa
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 1 palsternacka
  • 5 svartpeppar
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk salt

 

Skala och hacka rotfrukterna. Lägg dem med köttet och vätskan i en stor ugnsform eller gryta. Du kan ersätta en del av vattnet med rödvin. Täck kärlet väl med folie och lock. Sätt i ugnen och låt gräddas i 95 grader över natten.