Grillad gremolata kyckling och ugnstorkad rucola-tomat
Recept av kocken Jani Unkeri på restaurang Juurella
Gremolata
- 2 vitlöksklyftor
- skalet av en citron
- 1 knippe Tamsi kruspersilja
- 1 dl rypsolja (ekologisk)
- ½ tsk salt
Skala vitlöksklyftorna. Tvätta citronen väl och riv den gula delen av skalet. Mosa persilja, vitlök, citronskal och rypsolja med stavmixer. Krydda med salt. Låt stå kallt för att få smak. Sätt gremolata som marinad på kycklingen före grillning. Gremolata kan också användas som sås.
Rucola-tomat
- 6 tomater
- 1 ask Tamsi rucola
- ½ dl olivolja
- 2 msk mörk balsamvinäger
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
Gör rucolapasta i en mortel eller med stavmixer av rucola, olivolja, balsamvinäger, salt och socker. Bred pastan på kluvna mogna inhemska tomater och lägg i ugnen på 100 grader i 1 – 1,5 timmar.