Grillad gremolata kyckling och ugnstorkad rucola-tomat

Recept av kocken Jani Unkeri på restaurang Juurella

Gremolata

  • 2 vitlöksklyftor
  • skalet av en citron
  • 1 knippe Tamsi kruspersilja
  • 1 dl rypsolja (ekologisk)
  • ½ tsk salt

 

 Skala vitlöksklyftorna. Tvätta citronen väl och riv den gula delen av skalet. Mosa persilja, vitlök, citronskal och rypsolja med stavmixer. Krydda med salt. Låt stå kallt för att få smak. Sätt gremolata som marinad på kycklingen före grillning. Gremolata kan också användas som sås.

Rucola-tomat

  • 6 tomater
  • 1 ask Tamsi rucola
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk mörk balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker

 

Gör rucolapasta i en mortel eller med stavmixer av rucola, olivolja, balsamvinäger, salt och socker. Bred pastan på kluvna mogna inhemska tomater och lägg i ugnen på 100 grader i 1 – 1,5 timmar.