Grillad hjärtsallad, majonnäs kryddad med rucola och stekt persiljepotatis
Recept av kocken Jani Unkeri på restaurang Juurella
Örtolja
- ½ knippe Tamsi persija
- ½ ask Tamsi rucola
- 3 dl olja
- salt
Finfördela persilja och rucola. Blanda samman olja och salt. Tillsätt de finfördelade örterna.
Grillad hjärtsallad
- 1 Tamsi huvudsallad / matgäst
Lösgör de yttersta bladen från huvudsalladen. Klyv och doppa hjärtdelen av salladen i örtoljan. Grilla snabbt på het grill, akta för att bränna vid salladen.
Rucolamajonnäs
- 1 msk senap
- ½ dl vitvinsvinäger
- 1 st. ägg
- 3 dl rypsolja
- ½ ask Tamsi rucola
- en nypa salt
Sätt alla ingredienser i en skål med hög kant och liten botten. Lägg stavmixern mot bottnen av skålen och kör försiktigt genom att lyfta tills du får en majonnäs. Kontrollera mängden salt i slutet.
Karamelliserade persiljepotatis
- 1 kg kokad färskpotatis
- 30 g smör
- 2 msk socker
- 1,5 dl hackad Tamsi persilja
- salt
Karamellisera sockret med smöret i stekpanna. Tillsätt den kokta färskpotatisen. Stek så länge att potatisen får en fin gyllenbrun yta. Tillsätt slutligen hackad persilja och avnjut rätten!