Grillad hjärtsallad, majonnäs kryddad med rucola och stekt persiljepotatis

Recept av kocken Jani Unkeri på restaurang Juurella

Örtolja

  • ½ knippe Tamsi persija
  • ½ ask Tamsi rucola
  • 3 dl olja
  • salt

 

Finfördela persilja och rucola. Blanda samman olja och salt. Tillsätt de finfördelade örterna.

Grillad hjärtsallad

  • 1 Tamsi huvudsallad / matgäst

 

Lösgör de yttersta bladen från huvudsalladen. Klyv och doppa hjärtdelen av salladen i örtoljan. Grilla snabbt på het grill, akta för att bränna vid salladen.

Rucolamajonnäs

  • 1 msk senap
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 st. ägg
  • 3 dl rypsolja
  • ½ ask Tamsi rucola
  • en nypa salt

 

Sätt alla ingredienser i en skål med hög kant och liten botten. Lägg stavmixern mot bottnen av skålen och kör försiktigt genom att lyfta tills du får en majonnäs. Kontrollera mängden salt i slutet.

Karamelliserade persiljepotatis

  • 1 kg kokad färskpotatis
  • 30 g smör
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl hackad Tamsi persilja
  • salt

 

Karamellisera sockret med smöret i stekpanna. Tillsätt den kokta färskpotatisen. Stek så länge att potatisen får en fin gyllenbrun yta. Tillsätt slutligen hackad persilja och avnjut rätten!